My sister's keeper

 

Brian och Marge Fitzgerald har ställts inför denna fråga gång på gång. Vid två års ålder fick deras dotter Kate diagnosen leukemi. Hon förväntades inte överleva, men mot alla odds får Kate uppleva sin 16-årsdag. Att detta är möjligt beror helt och hållet på Anna, Kates yngre syster som är en perfekt medicinsk donator. Men tretton år gammal fattar Anna ett beslut som kommer att vända upp och ner på familjens liv; hon vill inte längre vara donator. Åtminstone vill hon ha rätten att välja själv. Hon stämmer sina föräldrarför att få kontroll över sin egen kropp, samtidigt som hon förstår att detta kan leda till Kates död.

 

Min åsikt är att filmen är helt underbart bra. Jag grät och jag grät och jag grät.Det var Kicki som tipsade mig om den här filmen. Jag hade sett att den fanns innan. Men jag tappade intresset när jag såg den yngsta skådisen som varit med i little miss sunshine. Jag gillar inte henne. Men när jag såg filmen så kopplade jag bort henne och filmen blev grym grym! Så vill ni gråta en skvätt se den här filmen.

10/10


Ska man?

verkligen lägga sig och titta på New moon helt själv? Jonas kommer inte komma hem än på någon timme. Han skullet tydligen jobba över till åtta. Roligt en fredag :( men det är bra pengar tummen upp.
Måste ju fördriva tiden med nånting. Har iaf beställt hem lite barnkläder nu. Kunde inte hålla mig, vi fick ju hem en sån där handla för 800 kr och få 300 kr i rabatt plus en jätte snygg lampa på köpet. Så det var ett givet val.
Jag hade helst av allt åkt och kollat på färg till barnrummet. Vår inneboende flyttar ju ut på måndag (gör ett litet smyg jippi) Hon har varit äcklig och odrälig. Har inte velat gjort något annat än att knäcka hennes kines nacke. Jag tror tom att hon har maskar inne på rummet och då kan ni bara räkna ut hur äcklig hon är!
Äntligen så flyttar hon! Och några saker som är mina som har försvunnit som hon säger att hon inte har sett. Vad ska jag göra? Dom finns ingenstans i lägenheten? Saker hon har i frysen i mina matlådor hoppas jag hon lämnar tillbaka annars kommer jag söka upp henne! Jag vet vart du går i skolan bruden!

Så där nu fick jag ur mig lite graviditetshormoner ;)

Ciao!

Symfoniorkester

När jag gick in i vecka 23 stod det att man kunde testa bebisen om den gillade klassisk musik som Vivaldi.
I förra veckan ringde mamma och frågade om vi skulle gå på gävle symfoniorkester. Och eftersom det är vacker musik och jag hade läst att bebis gillar sån musik. Så ville jag ju självklart följa med.
Men kvällen började med händelser som jag bara måste berätta om innan vi kommer in i symfonisalen.
När jag är på väg till mamma som sitter ute och väntar i bilen så ser jag en kvinna med hund och att hon tappat en vante. Men medans som jag ska springa fram med vanten så ser jag hur hon stupar rakt in i portdörren med världens smäll. Jag springer snabbt fram (snabbt som i att vanka varsamt så fort som det går). När jag kommer fram så måste jag ju bemöta hunden först för att se så att han (Jacken) inte är elak och tänker bita mig eller vad som. Men Jacken är så snäll så. När jag ställer mig över kvinnan så upptäcker jag att hon är riktigt riktigt berusad. Så jag försöker hjälpa henne upp trots att jag har fullt sjå att hålla mig själv uppe med foglossning och ryggproblem.

Men efter en stund så lyckas jag iaf och får in henne genom porten där hon sa att hon bodde. Hon sa sitt efternamn men det fanns ju såklart inte på tavlan där innen. Hon är väldigt kall och nedkyld med tanke på hur många vurpor hon hade gjort innan. Så hon sätter sig mot elmentet innanför porten och säger åt mig att ta hennes hund så skulle hon hämta hunden dagen efter. Jag tar hunden och går ut till mamma som sitter i bilen och som även håller på att ringa polisen. Jag säger vad hon har sagt och mamma säger åt mig att gå och kolla upp kvinnan. När jag kommer fram till porten så är hon väldigt aggresiv över att jag tagit hennes hund. Då hade hon även sovit en stund på golvet där inne.

Sen så bestämmer hon sig nämligen för att trava iväg över vägen. Och då hade hon även hunnit med några vurpor med huvudet före i snön några ggr till. Klockan går som sagt och vi hade ju faktiskt en tid att passa.
Men vi följer efter henne över gatan och väntar på att polisen ska komma som aldrig kunde komma. Annars här i Andersberg så vimlar det av dom när man inte behöver dom. Hon går från att vara snälla och vimsig till styv i munnen och aggressiv till snäll. Ett tag står hon och halvsover mot min axel med min tyngd under hennes armbågar för att inte ramla. TUNGT! Även jag pratar med polisen några gånger för att berätta vart vi är och vilken bil vi har. Och då har vi fått in kvinnan i bilen för att få värma sig tills polisen kommer. Men för att korta ner historien så kommer polisen och vi drar bara iväg utan ett ord för då är det 5 kvar tills orkestern ska börja spela.

Bebisen reagerade på orkesterns musik och när dom höga tonerna kom så sparkade bebis riktigt ordentligt.
Det var en mysig upplevelse och det var jätte mysigt att få gå och lyssna på Gävles symfoniorkester tillsammans med mamma. Tack för det rara mamma.

Efter den dagen kände jag mig faktikst som en hjältinna. Jag tycker man ska hjälpa människor. Och det har min mamma uppfostrat mig till att göra.

Jag älskar dig mamma! Du betyder allt!

Anledningen till nya barnmorska

Första gången så träffade vi en som bara skulle prata om alkohol vanor med oss.
Andra gången så fick vi Monique som vi skulle ha, men hon hann sluta innan vi kom till nästa besök.
Så när vi äntligen fick Anne-Maj som vi gärna hade fortsatt ha. Vi fick ju träffa henne 2 ggr iaf.
Sen bad vi om att få anmäla oss till föräldragruppen och jag vet inte om dom missuppfattade oss om allt ihopa. Men då fick vi byta mödravårdscentral helt och hållet. Och blev av med vår Anne-Maj. Så nu vet jag inte vem av två st vi ska ha, det visar sig. Men jag hoppas på att få en som vi kommer få stanna hos. Annars blir det tröttsamt.

Svar till dig Camilla <3

Bebis lilla bebis

Jo det börjar verkligen märkas av att ett litet hjärta ligger där inne och busar.

Det är bara 16 veckor kvar nu. Det är skönare att säga det på det viset för då känns tiden kortare.
Nästa tid hos MVC då vi har bytt till Andersberg nu är den 16de Mars.
Har varit lite jobbigt för att vi har fått byta barnmorska så många ggr. Men nu tror jag att vi har kommit till Andersberg för att stanna. Så länge som vi stannar här i Andersberg iaf.
Tyvärr så går vi miste om världens bästa barnmorska Anne-maj, hon var underbar.


Glee

I love Glee!
Jag har helt fastnat för den serien, tycker den är helt underbar.
Eftersom sång och musik ligger helt och hållet i min smak så kan det ju inte matcha bättre.
Har sett hela säsong ett nu, så jag väntar bara på att få bita i tvåan.




Vecka 24


Bebisen väger nu över 600 gram och är välproportionerad, men med tunn och ömtålig hud och ringa mängd underhudsfett. Hjärnan växer snabbt och bebisen börjar fylla utrymmet i livmodern. Den är ungefär 30 centimeter lång från hjässa till häl. Även om chanserna att bebisen skulle klara sig med rätt vård om den föddes nu är goda, så skulle de flesta läkare och barnmorskor göra sitt bästa för att förhindra en förlossning i det här stadiet så att bebisen får fortsätta utvecklas på ”vanligt” sätt.

Du kanske har fått svaga röda eller bruna strimmor, så kallade strior på mage, höfter eller brösten. Krämer kan inte ta bort dem, men att ha en BH som ger brösten bra stöd kan förebygga strior åtminstone där. Det är väldigt vanligt i det här stadiet av graviditeten – ca 90% av gravida kvinnor får dem. Efter förlossningen bleknar striorna gradvis och lämnar strimmor som är ljusare än kringvarande hud.

Dina ögon kan kännas torrare och vara ljuskänsligare än vanligt. Detta är också normalt under graviditeten och du kan lindra symptomen genom att använda s k konstgjorda tårar (säljs på Apoteket).

Det är fortfarande viktigt att äta bra – titta på våra kostråd för graviditetsvecka 25-28.

Kickiiiiiiiiiiiiii!

Du har smittat mig! Trots att jag borde lägga mig ner och vila så håller jag på med att städa ren lägenheten från katterna. Det tar iaf 3 månader innan allt är borta från kattkvalster men och städningen kommer INTE bli klar idag. Man måste ta ett hörn i taget och verkligen skrubba.

Tack vare dig lillasyster så har jag blivit sjuk nu. När jag får tag på dig så ;)






Katterna

Har nu lämnat oss och förflyttat sig till ett äldre par i Marma.
Dom kommer få det kanon fint där, blir nästan lite avundsjuk för dom bodde verkligen jätte fint.
Trots att det är skönt så är det väldigt tomt här hemma. Vi saknar dom väldigt mycket.

Men nu har vi bara fokus på den lilla som ska komma. Trots att det är lång tid kvar så finns det mycket att göra innan vårt lilla hjärta kommer till oss.




Vecka 23


öron hud
Bebisen väger nu strax över ett halvt kilo och är nästan 30 cm lång från hjässa till häl. Hörseln är välutvecklad och den kan höra din röst (som under vatten), dina hjärtslag och de mullrande, gurglande och kurrande ljud din mage och tarm gör. Höga ljud som bebisen ofta hör inne i livmodern, t ex hundskall eller dammsugaren, kommer förmodligen inte att låta otäcka efter födseln.

Många studier pekar på att bebisar i magen ofta gillar klassisk musik – av någon anledning särskilt Vivaldi. Pröva att spela Quattro Staggione och se om bebisen reagerar. Lugnar den ner sig när musiken är långsam och blir livligare när den är snabbare? Vem vet, du kanske bär på en blivande dirigent!

Din bebis hörsel fortsätter att utvecklas och lungorna håller på att förbereda sig inför livet utanför. Den sväljer fostervatten, men kommer förmodligen inte att bajsa förrän den är född.

Om bebisen föddes nu så skulle den ha en liten chans att klara sig (ca 16%), förutsatt att den får rätt vård. I detta stadium spelar varje dag i livmodern roll. Om bebisen föds nästa vecka, vid 24 veckor, skulle överlevnadschansen öka till 44%.

Du kanske börjar känna dig klumpig och ovig nu när din tyngdpunkt förflyttat sig. Tandköttet blöder eventuellt när du borstar tänderna och du kanske har fått knoppnavel? Sådant kommer att gå tillbaks till hur det var förut efter förlossningen.

Mitten av graviditeten är en bra tid att resa. Läs allt om att resa när du väntar barn, från solbränna till vaccinationer, på våra resesidor.

Hos mamma

Har sovit hemma hos mamma inatt, mamma behövde hjälp med hundarna imorse så hon kunde börja tidigare. Kilan ska till vetrinären idag för att få en ackupunktur behandling. Lite skönt att vara hemma hos mamma ibland. Fram för allt att få slippa Xi. Jag tål inte henne alls!

Men jag undrar vad jag ska göra om jag ska sätta igång med källarn eller om jag ska vänta på mamma med det.
Ska iaf ringa några jobb samtal för att se om jag får något napp.

Men nu är jag iaf mätt och belåten, åt en riktig smaskens frukost nyss. SMASKENS va det.

Vi hörs Ciao!



Fy fy

Dålig uppdatering den senaste tiden, har bara inte orkat med att skriva. Graviditeten går framåt precis som den ska. Var till barnmorskan igår och fick lyssna på hjärtat som vi inte hörde. Men vi hörde att det var full fart på det lilla knytet där inne. Tyvärr mindre roliga nyheter som inte är fastställda än, som vi får svar om på fredag hur det verkligen ligger till. Har möjligen graviditets diabetes. Sen hos barnmorskan fick vi en massa information om amning plus mycket annat. Är det nåt som jag känner väldigt strakt över så är det amningen.

Ringde på lite jobb idag, några extra jobb tills jag föder. Ska in och lämna mitt cv till ett av ställena nu snart.
Annars så händer det inte så mycket just nu. Var iväg till naprapaten i måndags, det var helt underbart skönt. Men väntan på återställningen är "lång" har haft lite ont i nacken i två dagar men det ska börja gå över nu sa läkaren.

Ska göra mig i ordning för att åka iväg med cv:t

Tjingeling ling på er!




Vecka 22


Nu väger bebisen nästan ett halvt kilo, cirka 430 gram, är drygt 27 centimeter lång från hjässa till häl och har samma proportioner som en nyfödd bebis, om än lite spinkigare eftersom bebishullet inte utvecklats ännu. Innan detta sker, ser huden lite skrynklig ut, men bebisen lägger på sig lite varje dag nu. Läppar och ögon är formade, men iris (regnbågshinnan) saknar fortfarande pigment. Bukspottkörteln utvecklas stadigt.

Redan nu finns tandanlag i käkarna och det dröjer inte så länge innan bebisen är född och så småningom får sina första tänder.

Hittills har du förmodligen ökat i vikt med mellan 5,5 och 7 kg, men från och med nu kommer du att öka snabbare i vikt – räkna med strax under ett kvarts kilo per vecka. Det är vanligt och helt normalt att få sug efter specifik mat och ökade (men inte blodblandade) flytningar.

Februari Kreativitet

Jag måste börja med att jag köpte en riktigt snygg kalender skriven/gjord av Paulo Coelho.
Och som jag tycker så är han väldigt djup och poetisk. Jag gillar inte poesi men jag gillar det han skriver i kalendern. Varje månad som man börjar på så har han skrivit en text. Så jag ska börja skriva texterna som står i kalendern månad för månad vecka för vecka.

Februari:
Vad som intresserar mig i livet är nyfikenhet och utmaningar,
den goda striden, med dess segrar, och nederlag.
Jag har många ärr, men jag bär också med mig ögonblick som aldrig skulle ha ägt rum
om jag inte vågat gå utanför mina gränser.

Halsbränna och brännande huvudvärk inte nice!

Ja det är vad jag lider av just nu konstant i stort sett. Men jag är lika lycklig ändå?
Har haft halsbränne tabletter som funkade riktigt bra men som tyvärr har försvunnit från lägenheten? Eller vart de har tagit vägen. Fortfarande ett mysterium och jag forsätter att leta tappert.
Jag har iaf tagit mig ett glas samarin nu och får se om det hjälper men det känns som att brännan har lättat.
Huvudvärken jobbar jag på än, tänkte att jag skulle låta bli och ta en alvedon för att sova bort huvudvärken.
Det har mamma alltid sagt varit bästa medicinen. :) Jag lyssnar på dig mamma!

Imorgon så ser nämligen dagen ut så som att jag ska hjälpa moster med mat handling och förberedelser av maten. Vilket jag tycker är väldigt roligt, har kommit på lite "nya" grejer vi ska prova på imorgon för att inte göra det allt för vanligt. Tacos är gott men börjar bli lite pasé för min smak.
Kanske ni får veta vad det blir imorgon.

God natt på er alla!



Jag får komma ut ibland iaf

Trodde att när jag lämnade tillbaka Nessu så skulle jag aldrig ta mig ut på promenader.
Men nu är det ju lite tur att moster har flyttat hit till A-berget, då har jag ju hennes "lilla" odåga att gå ut med.
Han är ganska stor och jag är ganska slut med min foglossning efter att jag tagit han på nån promenad.
Men idag så ska jag få sällskap av min underbara sambo som ska följa med mig ut med Tyson. Och då får nog han ta honom för han är lite starkare än mig :)


Och idag så har jag varit ner på stan och kollat på present till moster, plus en liten lunch med mamma.
Som blev sushi, jag älskar sushi skulle kunna äta hinkvis om jag orkade :)
Blev iaf en räk/lax special för både mig och mamma. De var smaskens!


See you later!



Vecka 21

Nu väger fostret cirka 360 gram och är ungefär 27 centimeter långt från hjässa till häl. Ögonbryn och ögonlock är fullt utvecklade och fingertopparna täcks av naglar.

fetal development at 21 weeks”Små grytor har stora öron”: Nu kan bebisen höra vad du säger eller sjunger. Vissa studier pekar på att att nyfödda barn suger kraftigare om de lyssnar på en saga de hört ofta i livmodern. Om du vill göra din egen ”vetenskapliga” undersökning, kan du välja en bok du tycker om och läsa den högt. Det är klokt att välja något du inte kommer att tröttna på i brådrasket, eftersom det kan råka på att bli en storfavorit som du får läsa många, många kvällar framöver...

Du mår förhoppningsvis ganska bra nu. Generellt är detta den behagligaste fasen av graviditeten. Du har ännu inte blivit så stor att det är jobbigt och de vanligaste biverkningarna av att vänta barn, som illamående, tryck på blåsan och trötthet har förmodligen lagt sig. Njut medan det varar. Den tredje trimestern ligger framför dig och kan föra med sig lättare besvär som kommer av att bära en större bebis i magen.

Har du funderat på var du vill föda? Är du nyfiken på hemförlossning?

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

RSS 2.0