Vecka 38+1

Min vanliga sida som jag brukar ta info från funkar inte så därför kommer den ut både försent och i annat format. Men nu är det iaf bara 2 veckor till BF :D ♥ Any Day Now ♥

Bebisen

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

 

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Du

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.


100524 Sista gången

Idag är det sista gången med föräldragruppen, det blir avslappning/andning. Är skönt att det är över eftersom jag inte gillat våran grupp särskillt mycket. Sen får vi se vad jag och Jonas hittar på ikväll efter, antagligen ingenting eftersom gruppen är halv 6. Och vi brukar ju bli där ett tag så då blir det nog bara till att se Wolfman ikväll.

Mitt snälla söta lilla hjärta kom ut till oss nu! Vi vill ha dig här.
Bara tre veckor kvar till BF nu ♥

Just de tack Annika för jätte fina bebiskläder som jag fick idag. Väldigt tacksamt att få!

Vecka 37+1


Nu väger bebisen kring 2,8 kg och är cirka 50 cm lång. Bebisens huvud ligger nu förmodligen nere i ditt bäcken och skyddas av den omgivande benstrukturen. Detta ger benen och underkroppen mer plats att växa.

Många bebisar har nu huvudet fullt av hår som är ungefär 2,5 cm långt. Men det behöver inte ha samma färg som ditt – mörkhåriga par kan bli överraskade av nyfödda bebisar mer blont eller rött hår och ljushåriga föräldrar kan få bebisar med mörkt hår. Och så finns det förstås bebisar som inte har något hår alls.

A propos hår, så har nu det mesta av den duniga kroppsbehåring som kallas lanugo och som din bebis haft sedan 26 veckor försvunnit, liksom det mesta av fosterfettet (vernix caseosa). Bebisen sväljer detta, liksom andra avsöndringar, och lagrar dem i tarmarna. Detta kommer att bli bebisens första bajs, som kallas barnbeck (eller mekonium).

Ungefär vid den här tiden börjar många kvinnor bli oroliga för att de inte kommer att känna igen när förlossningen börjar. Läs mer under Förlossningen.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

100518 Cartoon more toonage

Kom nyss på en grupp jag lyssnade flitigt på i mina yngre dagar. Stackars mamma säger jag som fick stå ut med att lyssna på denna musik dagar i enda. Och jag kan även tillbringa mina tankar till systrarna Linda och Caroline Forsmark som hade mig som granne, delade med mig av denna mindre ljuva musik genom väggen. Den är rätt svängig måste jag säga men lyssna lyssna på den hela tiden nä de tror jag inte. Men jag sitter här hemma och svänger min idag mindre lurviga rumpa ;)



Jag kan även säga att när vi hade småstjärnorna på IOGT i Hamrånge så ställde jag och några kompisar och mimade till en av deras låtar. Idag minns jag inte vilken låt och tro mig jag vill inte minnas för vi skämde ut oss ;)
Ta och lyssna över låtarna ni kommer inte bli besvikna ;) haha!

100518 Nära och trött så trött

Ja nu är det mindre än 4 veckor kvar och det känns kan jag säga, det ger alltså 24 dagar kvar till BF. Igår på föräldragruppen så fick vi se två filmer en om förlossning och den andra om förtidigt födda barn. När man såg filmen om förlossning så blev allt genast mycket verkligare om vad som kommer hända väldigt snart. Just nu så känner jag mig trött och seg samt att det sticker i hela kroppen av alla vätska som jag har svällt upp av. Jag har inga konturer kvar på fötterna tårna har nästan försvunnit och det är bara väldigt smärtsamt att sätta på sig skor just nu. Jag saknar min förlovningsring som jag längtar jätte mycket efter att få sätta på fingret igen. Fötterna känns som att gå runt på balansbrädor hela dagarna, nästan så man stupar när man kliver upp ur sängen.

Hela hjärnan känns som att den bara snurrar och snurrar tusen varv i sekunden, känner mig helt förvirrad på mornarna när jag vaknar av alla drömmar jag drömmer på nätterna. Sen inte nog med men alla tankar som flyger om kring om vad som ska hända hur kommer det att bli och hur kommer det att vara?!
Jag längtar så otroligt mycket till den lilla som ska komma, det måsta hända nunununu!

Vi längtar efter dig så otroligt mycket just nu ♥

Vecka 36+1


Bebisen lägger fortfarande på sig – ungefär 28 gram om dagen. Den väger kring 2,7 kg och är ungefär 45 cm lång.

Vid den här tiden kan du eventuellt känna att bebisen rör sig nedåt och trycket i den nedre buken ökar. Detta gör att dina lungor och din magsäck får mer utrymme och det kan bli lite lättare att äta och andas. Däremot kan det bli jobbigare att gå – för en del kan det kännas som om bebisen är på väg att ramla ut! Det fortsatta trycket på blåsan gör att du kan behöva gå på toa ofta. Fortsätt äta bra, både för din skull och bebisens. Läs vår kostguide om du vill ha inspiration.

I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.) När du besöker barnmorskan kommer hon eventuellt att kolla om livmoderhalsen börjat tunnas ut eller rentav vidgas. Barnmorskan kommer också att kontrollera hur bebisen ligger. Denna information skrivs in i din journal så att de vet din historia när du kommer till sjukhuset för att föda.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

Vecka 35


Nu väger bebisen nästan 2,5 kg och är ungefär 45 cm lång. Du kanske kan se en armbåge, fot eller ett huvud sticka ut på magen, när den rör och sträcker på sig. Eftersom livmoderns väggar och din mage sträcks alltmer och blir tunnare, kommer mer ljus in och bebisen kommer att utveckla tydligare dygnsrytm.

Denna vecka kan bebisen stoltsera med fingernaglar och ett par fullt fungerande njurar. Levern kan nu också bryta ner en del avfallsprodukter.

Nu är det mycket mindre fostervatten och mycket mer bebis i din livmoder (som har utvidgats till 1000 gånger sin normala volym) och du har förmodligen lagt på dig mellan elva och 14 kg. Din navel har också sträckts och sticker förmodligen ut. Eventuellt känner du dig andfådd nu när livmodern har växt så att dess ovandel sticker upp i bröstkorgen. Försök ställa dig på alla fyra om du vill ta djupare andetag. Fortsätt dricka mycket vatten även om du behöver kissa så ofta att du lika gärna skulle kunna flytta in på toa – bebisen behöver denna vätska. Däremot kan det vara klokt att dra ner på urindrivande drycker som té och kaffe.

Har ni fortfarande ingen namn till bebisen? Sök namn här om ni vill ha nya idéer.

Nu vill förmodligen barnmorskan träffa dig varje vecka ända fram till förlossningen (eventuellt varannan om du är omföderska).

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.

100506 BB Info

Vi hade bokat in oss på en info träff på BB, träffen va på ungefär 2h. Riktigt intressant och det blev en trevlig stund.
En stor applåd till damen (Ingrid) som höll gruppen igår, rolig att lyssna på och hon hade väldigt mycket intressant att lära ut till oss. Hon pratade mest om amningen och de tycker jag är väldigt bra och intressant att lyssna på. Och sen blev det en rundvandring på BB så man vet hur det ser ut och hur det går till när man kommer dit.
Så jag och Jonas var väldigt nöjda med kvällen igår. Ett måste att gå på om man har missat de. :)

Kisses!

100504 Föräldrargruppen

Tyckte det var så där, jag har lite svårt för vår barnmorska kanske de som är. Gruppen i övrigt verkar trevlig, alla är så klart lite äldre än vad jag och Jonas är. Men träffen i övrigt så tycket jag att det hade kunnat varit lite mer planering av vad hon skulle prata om och hon skulle inte ha glömt fixa den filmen om förtidigtfödda. Mitt upp i allt kunde barnmorskan bara bli tyst och stå som ett fån. Ni vet i film när syrsorna kommer fram av tystnaden. Tyvärr så kom syrsorna in i rummet allt för många ggr och stämningen blev bara knäpp. Vi får se hur nästa möte blir.

Kisses!

100502 Picknick

Vi började vår dag med att packa en liten korg med godsaker och begav oss till boulognerskogen för att äta vår frukost. Vi köpte med oss baguett och lite vindruvor, packade med oss filten och drog iväg. Jätte mysigt!
Efter att vi ätit oss mätta på allt gott vi hade med oss så låg vi och kramades en stund i solen. Super skönt att det börjar bli varmt ute.






Vecka 34

Weee! Nu är det bara 6 veckor vilket ger 41 dagar kvar till beräknat datum. Vi längtar så otroligt mycket just nu. Kom kom till oss nu! :D



Nu väger bebisen minst 2,2 kg och är lång minst 45 cm. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur och börjar se mer avrundad och ”normal” ut.

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu – nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk – en del forskning pekar mot att nyföda föredrar ljusare röster.

Om du varit rädd att bebisen ska födas för tidigt, kan det vara lugnande att veta att 99 % av bebisar som föds i vecka 35 klarar sig bra och att de flesta inte får några allvarligare problem alls. Bebisens centrala nervsystem håller fortfarande på att mogna, men lungorna är nästan helt utvecklade nu.

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen. Prata med din barnmorska om du besväras av det – eller läs om våra självhjälpsåtgärder.

• Observera, att forskning har visat att barn utvecklas i sin egen takt – även i livmodern. Sidorna om fostrets utveckling har gjorts som en allmän guide till hur din bebis växer.



Mag bild från idag, V.34

RSS 2.0